Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

ROK ZA PODNOŠENJE GODIŠNJE PRIJAVE POREZA DOHODAK FIZIČKIH LICA PRODUŽEN DO 15. MAJA 2020. GODINE

Datum objave: 30.03.2020 10:25 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL) za 2019. godinu koji ističe 30. aprila 2020. godine biće produžen za 15 dana, cijeneći okolnosti nastale zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori i naredbe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak fizičkih lica (obrazac GPP FL), dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – fizička lica koji su u 2019. godini ostvarili dohodak:
• od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju;
• od imovine i imovinskih prava;
• kapitalnih dobitaka;
• iz inostranstva;
• po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad prosječne zarade.

Treba podsjetiti da fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost – preduzetnici po stvarnom dohotku i fizička lica koja su PDV obveznici, imaju mogućnost elektronskog slanja godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL), uz posjedovanje digitalnog sertifikata.

Podnošenje GPPFL-a vrši se preko kartice za IOPPD, birajući opciju ''Upravljanje dokumentima'', zatim opciju ''Novi dokument'' i vrstu prijave GPPFL.

Takođe, podjsećamo da su preduzetnici koji se oporezuju se po stvarnom dohotku dužni da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha.

Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije "Finansijski iskazi", koja je dostupna na portalu Poreske uprave. U tom slučaju, poreski obveznici koji ne posjeduju digitalni sertifikat nakon slanja bilansa stanja i bilansa uspjeha na portal Poreske uprave dužni su da iste otštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici, dok poreski obveznici koji posjeduju digitalne sertifikate potpisivanje dokumenata vrše elektronskim putem.

Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima.


PORESKA UPRAVA CRNE GORE