Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

Skupština Crne Gore usvojila prijedlog Zakona o izmjenama zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga

Datum objave: 24.12.2019 09:02 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Skupština Crne Gore usvojila prijedlog Zakona o izmjenama zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga utvđen od strane Vlade Crne Gore.

Izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđaju početak primjene tog zakonskog rješenja od 1. januara 2021. godine, čime je prvobitno definisani rok prolongiran za 12 mjeseci.

Imajući u vidu da projekat elektronske fiskalizacije obuhvaćen projektom Reforma poreske administracije u Crnoj Gori”, kao četvrtka komponenta istog, to se tenderska procedura za nabavku softverskog I hardverskog rješenja kojim će se omogućiti sprovođenje fiskalnog servisa, odnosno prenos podataka o izvršenom prometu na server Poreske uprave sprovodi po procedurama Svjetske banke, kroz zajam kroz koji se projekat finansira.

Cijeneći značaj odabira izvođača koji će obezbijediti najkvalitetniju uslugu i opremu na osnovu tehničke specifikacije, kao i potrebu da se i Poreskoj upravi i poreskim obveznicima ostravi dovoljno vremena za pripremu za praktičnu primjenu sistema elektronske fiskalizacije, to je u postupanju u tenderskoj proceduri akcenat bio na ispunjavanju svih preduslova definisanih tehničkom dokumentacijom odabiru, bez obzira na vremena ograničenja, zbog čega je i Vlada Crne Gore odlučila da predloži odlaganje primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji.

Odlaganje početka primjene Zakona do 1. januara 2021. godine omogućiće sprovođenje postupka nabavke po najvišim standardima, kao i usvajanje podzakonskih akata i pravovremenu pripremu poreskih obveznika, uz predviđenu testnu fazu, kako bi već od prvog dana puštanja sistema elektronske fiskalizacije u produkciju isti mogao nesmetano da funkcioniše.