Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE: Četvrta godina realizacije kampanje „Poreski karavan“ počela tribinom u Budvi

SAOPŠTENJE: Četvrta godina realizacije kampanje „Poreski karavan“ počela tribinom u Budvi
Datum objave: 12.04.2019 13:27 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


                                   Budva Poreski karavan 2

Službenici Poreske uprave organizovali su danas, u saradnji sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom Crne Gore, tribinu za poreske obveznike sa teritorije Opštine Budva, kojom je po četvrti put započeta realizacija projekta „Poreski karavan“ u pripremi za ljetnju turističku sezonu.

Tribinu je otvorio direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša koji je istakao da podsticanje dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza, kroz proaktivan pristup i otvorenu komunikaciju sa poreskim obveznicima, predstavljaju strateški zadatak Poreske uprave, koji u kontinuitetu doprinosi povećaju poreske osnovice i naplate prihoda.

Skrenuo je pažnju da se i pored toga, mjere nadzora, i dalje moraju sprovoditi, ali da se iste usmjeravaju na obveznike kod kojih postoji veći rizik za poštovanje poreskih propisa, i kod kojih je u ranijem periodu utvrđeno neregularno poslovanje.

 Iznio je očekivanja da će tokom predstojeće ljetnje sezone stepen poreske disipline imati trend rasta, te da će na tržištu, zahvaljujući zajedničkim naporima, biti sve manje nelojalne konkurencije za uredne privrednike.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović pozdravila je veliki odziv članstva Unije, naglašavajući važnost direktnog komuniciranja sa institucijama, u cilju otklanjanja nedoumica u sprovođenju propisa i uspostavljanja poslovnog ambijenta koji je stimulativan za privredu. U ime poslodavaca istakla je potrebu usmjeravanja mjera nadzora i na privrednike koji posluju u sivoj zoni i koji ugrožavaju regularno poslovanje, te pohvalila dosadašnju saradnju sa Poreskom upravom i napore da se obezbijedi što više servisa za poreske obveznike.

Tokom tribine prezentovani su rezultati praćenja prošlogodišnje ljetnje sezone, a obveznici su upozoreni da će, na osnovu analize rizika i dosadašnjeg ponašanja poreskih obveznika, tokom ove sezone fokus aktivnosti inspekcijskog nadzora biti upravo na obveznicima kod kojih je prethodno bio utvrđen nizak stepen poreske discipline, odnosno na onim obveznicima kod kojih su bili utvrđeni čak i višestruki prekršaji ili kojima je bila izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Obveznici su u direktnoj komunikaciji sa poreskim službenicima imali mogućnost da se upoznaju sa novostima u poreskoj legislativi, kao i da postave pitanja vezana za tumačenje pojedinih odredbi propisa.

Nakon održanih događaja u Budvi, tribine za poreske obveznike biće realizovane u Ulcinju, Baru, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Kolašinu i Žabljaku, u kojima se efekti ljetnje sezone, zbog prepoznate turističke ponude, osjećaju u najvećoj mjeri.

Projekat „Poreski karavan“ dio je Akcionog plana Poreske uprave za praćenje ljetnje turističke sezone, a isti se organizuje u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.

Zajedničko saopštenje Poreske uprave i Unije poslodavaca Crne Gore