Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

PODNESITE GODIŠNJU PRIJAVU POREZA NA DOHODAK FIZIČKIH LICA DO 30. APRILA 2019. GODINE

Datum objave: 04.04.2019 10:52 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Poreska uprava Crne Gore podsjeća poreske obveznike da zakonski rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica za 2018. godinu ističe 30. aprila 2019. godine.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak fizičkih lica (obrazac GPP FL), dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – fizička lica koji su u 2018. godini ostvarili dohodak:

• od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju;
• od imovine i imovinskih prava;
• kapitalnih dobitaka;
• iz inostranstva;
• po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 765 euro.

Fizička lica koja obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost (preduzetnici), a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha.

Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije "Finansijski iskazi", koja je dostupna na portalu Poreske uprave. U tom slučaju, poreski obveznici koji ne posjeduju digitalni sertifikat nakon slanja bilansa stanja i bilansa uspjeha na portal Poreske uprave dužni su da iste otštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici, dok poreski obveznici koji posjeduju digitalne sertifikate potpisivanje dokumenata vrše elektronskim putem.

Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima.

PORESKA UPRAVA CRNE GORE