Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SASTANAK SA ASOCIJACIJAMA PORESKIH OBVEZNIKA - SARADNJOM DO VEĆEG STEPENA PORESKE DISCIPLINE

SASTANAK SA ASOCIJACIJAMA PORESKIH OBVEZNIKA - SARADNJOM DO VEĆEG STEPENA PORESKE DISCIPLINE
Datum objave: 01.03.2019 11:05 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Poreskoj upravi održan sastanak sa predstavnicima asocijacijama poreskih obveznika, kao jedna aktivnost predviđena Planom za poštovanje poreskih propisa.

Sastanku su pored predstavnika Poreske uprave prisustvovali predstavnici Privredne komore, Unije poslodava, Montenegro Business alijanse i Asocijacije menadžera Crne Gore, a

Otvarajući sastanak, direktor Miomir M. Mugoša prezentovao je dosadašnje rezultate u sprovođenju sveobuhvatne reforme, naročito u oblasti naplate prihoda i smanjenja dospjelog poreskog duga za skoro 200 miliona eura, a osvrnuo se i na dugogodišnju uspješnu saradnju koju Poreska uprava ima sa asocijacijama privrednika i strukovnih udržuženja, kao i na značaj koje isti imaju, kao kontaktne tačke za komunikaciju sa poreskim obveznicima, radi informisanja, edukacije i podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa.

Tokom sastanka predstavnici asocijacija upoznati su sa Planom za poštovanje poreskih propisa, rizicima koji su utvrđenim istim, kao i mjerama definisanim za tretman svakog pojedinačnog rizika, od proaktivnih do mjera nadzora i prinudne naplate.

Poseban fokus bio je prezentaciji aktivnosti koje će Poreska uprava u narednom  periodu preduzeti radi upoznavanja poreskih obveznika sa pravima i obavezama koje proističu iz poreskih propisa, a koje obuhvataju organizaciju edukativnih radionica i seminara, izradu informativnih materijala - instrukcija i brošura, te još proaktivniju podršku i usluge poreskim obveznicima, sve u cilju uspješnog tretmana rizika po poštovanje poreskih propisa.

Plan za poštovanje poreskih propisa izrađen je u nastojanju Poreske uprave da postupanje u svakom poslovnom procesu prilagodi stepenu rizika utvrđenom za pojedinačne djelatnosti i segmente poreskih obveznika, a u sklopu pristupa ustanovljenog u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i preporukama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda.

Poreska uprava Crne Gore