Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ZAJEDNICE OPŠTINA

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ZAJEDNICE OPŠTINA
Datum objave: 08.10.2018 10:29 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Imajući u vidu važnost redovnog servisiranja poreskih obaveza od strane jedinica lokalne samopurave, Poreska uprava je organizovala sastanak sa predstavnicima Zajednice opština, kao nacionalnom asocijacijom lokalnih zajednica  – sekretarom Refikom Bojadžićem, predsjednikom Komisije a finansiranje lokalne samouprave Miomirom Jakšićem i službenikom za finansiranje loklalne samouprave Žanom Đukić.

Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija resorno ministarstvo za pitanja lokalne samouprave, sastanku je pored predstavnika Poreske uprave i Zajedince opština prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana Mugoša.

Sastanak je bio posvećen analizi stepena poštovanja poreskih propisa od strane opština, te je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša još jednom naglasio neophodnost redovnog izmirivanja poreza od strane ovih obveznika, posebno onih koji kasne u servisiranju tekućih obaveza.

Zajednice upoznati sa nizom sastanaka koji su ranije organizovani sa rukovodstvima pet opština, te planiranim intenziviranjem preduzimanja mjera prinudne naplate prema lokalnim preduzećima koji kasne s tekućim obavezama ili obavezama koje su ušle u reprogram u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, bez obzira na značaj istih za funkcionisanje sistema lokalne samouprave.

Tokom razgovora pozdravljena je saradnja sa opštinama s visokim stepenom poreske disipline koje nijesu ni ušle u reprogram 2015. godine, kao i opštinama kojima je odobren reprogram poreskog duga od strane Ministarstva finansija (2015. godine), ali koje redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze.

Sastanak je bio prilika i da se razmotre odredbe Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave, čije usvajanje će doprinijeti poboljšanju budžetske i fiskalne discipline lokalnih samouprava.