Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

U BRATISLAVI ODRŽANA 22. GENERALNA SKUPŠTINA IOTA-e

U BRATISLAVI ODRŽANA 22. GENERALNA SKUPŠTINA IOTA-e
Datum objave: 29.06.2018 08:50 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


 

U periodu od 25. juna do 27. juna 2018. godine u Bratislavi je održana 22. Generalna skupština Evropske organizacije poreskih uprava (IOTA) na temu: „Uticaj digitalizacije na transformaciju poreskih uprava", kojoj je prisustvovala i delegacija Poreske uprave Crne Gore. 

Generalna skupština bila je posvećena analizi dostignuća u tehnološkom razvoju sistema na kojima počivaju poreske uprave, te uticaju digitalnog okruženja na interne procese, ljudske resurse i organizaciju istih, kao i na odnos i komunikaciju sa različitim interesnim grupama, uključujući druge institucije, poreske obveznike i eksperte.

Na Skupštini je zaključeno da digitalna transformacija predstavlja zahtjev koji poreske uprave moraju ispuniti kako bi u korak pratile razvoj poslovnog okruženja, te da je ista neohodna radi efikasnijeg servisiranja poreskih obveznika, smanjenja troškova poštovanja poreskih propisa i administracije poreza, te jačanja proaktivnog pristupa poreskog organa.

Tokom trodnevnog programa preko 200 učesnika Skupštine iz poreskih uprava članica IOTA-e, Evropske komisije, Međunardodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih organizacija imali su priliku i da se upoznaju sa inovativnim dogitalnim rješenjima, kao i da razmjene saznanja, iskustva i informacije u oblasti upotrebe informacionih tehnologija.

Sem toga, jedan dio Generalne skupštine bio je posvećen razmatranju administrativnih i tehničkih aspekata upravljanja Organizacijom, te je na istoj usvojen program rada i budžet za 2019. godinu, a imenovani su i novi Predsjednik, članovi Izvršnog savjeta, interni revizori i lokacija sljedeće Generalne skupštine.

Novoizabrani predsjednik Organizacije je Hans Dont (Hans D’hondt), predsjednik Federalne službe javnih finansija Belgije, dok su članice Izvršnog savjeta, pored Belgije, Francuska, Gruzija, Njemačka, Italija, Litvanija, Slovačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Domaćin sljedeće Generalne skupštine biće Poreska uprava Belgije, a ista će biti organizovana na temu "Da li su poreske uprave spremne za poreskog službenika budućnosti".