Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

САОПШТЕЊЕ: Одржан семинар на тему “Искуства Пореске управе Шпаније у имплементацији система за непосредно прикупљање података о безготовинском промету”

САОПШТЕЊЕ: Одржан семинар на тему “Искуства Пореске управе Шпаније у имплементацији система за непосредно прикупљање података о безготовинском промету”
Датум објаве: 26.10.2018 13:46 | Аутор: Пореска управа - М.В.

Испис Штампај страницу


Данас је у оквиру тwиннинг пројекта “Подршка Пореској управи” организован семинар на којем је презентован систем Пореске управе Шпаније за непосредно прикупљање података са фактура пореских обвезника на сервер Пореске управе, у вези са реализацијом активности на увођењу система електронске фискализације у Црној Гори.

Систем је презентовала представница Пореске управе Шпаније из Сектора за пореско управљање инспектор Изабел Тобоада Форадада (Исабел Табоада Форадада).

Отварајући догађај директор Пореске управе Миомир М. Мугоша подсјетио је да пројекат електронске фискализације чија реализација је започета у Црној Гори захтијева изванредну припремљеност и посвећеност сви актера, а посебно Министарства финансија и Пореске управе, имајући у виду да се код одређених сегмената пројекта не могу користити компаративна искуства из региона, као што је то случај код конципирања преноса података о промету који је везан за безготовинско плаћање.

Имајући у виду да Пореска управа Шпаније већ годину дана користи модел за непосредни пренос података са фактура пореских обвезника на сервер Пореске управе, како је навео, сва искуства прикупљена од Пореске управе Шпаније биће изузетно значајна у активностима које тек слиједе на пројекту електронске фискализације, као што су завршетак израде законодавног оквира, израда техничких И функционалних спецификација и припрема за практичну примјену новог система.

Изнио је задовољство досадашњом реализацијом тwиннинг пројекта кроз који су црногорски службеници кроз директан контакт са колегама из ПУ Шпаније и двије реализоване студијске посјете добили подршку на усклађивању пореске легислативе са правном тековином ЕУ, постављању основа за будуће повезивање са системима пореских управа чланица ЕУ, али и прилику да реализацијом читавог низа обука изграде компетенце којима ће се обезбиједити одрживост резултата пројекта на дугорочном нивоу.

Током семинара представница Пореске управе Шпаније презентовала је законодавни оквир којим је прописано увођење система за непосредни пренос података о извршеном промету, техничке аспекте система, инструменте осмишљене у циљу пружања подршке обвезницима при приступању функционалностима система, као и временски оквир и остала искуства из практичне примјене новог система.

Учесници семинара укључени у реализацију пројекат електронске фискализације имали су прилику да поставе питања и добију информације које ће компаративном анализом моћи да искористе при ближем дефинисању аспеката преноса података о Б2Б промету, како би се у коначном добила правна норма И техничко рјешење који су у птопунсоти примјењиви у пракси.

Пројекат „Подршка Пореској управи“ је први тwиннинг пројекат Пореске управе Црне Горе, а исти ће током 18 мјесеци реализације допринијети даљој хармонизацији пореске националне легислативе са правном тековином ЕУ, изградњи административних капацитета Пореске управе, те припреми за успостављање међуповрезаности међуоперативности са системима ЕУ. Пројекат, који реализује ФИИАПП и на којем су тwиннинг парнери Пореска управа Црне Горе и Пореска управа Шпаније, вриједан је милион еура, при чему је контрибуција ЕУ 900.000,00 €, док је Влада Црне Горе кофинансирала износ од 100.000,00 €.