Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

ТWИННИНГ ПРОЈЕКАТ „ПОДРШКА ПОРЕСКОЈ УПРАВИ“ - Одржан трећи састанак Управног одбора

ТWИННИНГ ПРОЈЕКАТ „ПОДРШКА ПОРЕСКОЈ УПРАВИ“ - Одржан трећи састанак Управног одбора
Датум објаве: 18.10.2018 10:37 | Аутор: Пореска управа - М.В.

Испис Штампај страницу


Данас је у Пореској управи одржан трећи састанак Управног одбора за тwиннинг пројекат „Подршка Пореској управи“, који се реализује са Пореском управом Шпаније.

На састанку, којем су присуствовали представници Међународне и ибероамеричке фондације за државну управу и јавне политике (ФИИАПП), Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ), Делегације Европске уније у Црној Гори и тwиннинг партнера – Пореске управе Шпаније и Пореске управе Црне Горе, разматран је квартални извјештај о реализацији пројекта и појединачни резултати досадашње реализације истог – активности и документи израђени у оквиру пројекта, те препоруке везане за даљи ток пројекта.

Састанак је у име Пореске управе отворила в.д. помоћнице директора у Сектору за велике пореске обвезнике Гордана Пејовић, након чега су аутпуте пројекта детаљно представили вође пројекта са црногорске и шпанске стране – Анђелко Јовановић и Хуан Хосе Фернандез Санчез (Јуан Јосе Фернандес Санцхес).

Закључено је да је у протеклом периоду фокус био на активностима у оквиру Компоненте И, те да је кроз интензивну сарадњу са шпанским експертима извршена анализа националног законодавства у области директних и индиректнтих пореза, те припремљен сет препорука за хармонизацију истих са правном тековином ЕУ, у првом реду Директивом 2003/49/ЕУ, Директивом 2011/96/ЕУ и Конвенцијом ЕУ 90/436.

Такође, презентовани су планови за реализацију активности у оквиру Компоненти ИИ и ИИИ, а наглашено је да ће у наредном периоду започети и реализација активности пређених Компонентом ИВ.

Пројекат „Подршка Пореској управи“ је први тwиннинг пројекат Пореске управе Црне Горе, а исти се реализује у циљу даље хармонизације пореске легислативе са правном тековином ЕУ, изградње административних капацитета Пореске управе, те припреме за успостављање међуповрезаности међуоперативности са системима ЕУ. Пројекат, који реализује ФИИАПП и на којем су тwиннинг парнери Пореска управа Црне Горе и Пореска управа Шпаније, вриједан је милион еура, при чему је контрибуција ЕУ 900.000,00 €, док је Влада Црне Горе кофинансирала износ од 100.000,00 €.