Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

DELEGACIJA PORESKE UPRAVE POSJETILA PORESKU UPRAVU ALBANIJE

DELEGACIJA PORESKE UPRAVE POSJETILA PORESKU UPRAVU ALBANIJE
Datum objave: 04.12.2015 07:40 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Poreske uprave Crne Gore boravila je u dvodnevnoj radnoj posjeti Poreskoj upravi Albanije. Posjeta je organizovana u duhu dosadašnje uspješne saradnje, kao i u svijetlu činjenice da je zajednički međunarodni partner, Međunarodni monetarni fond, izrazio zadovoljstvo napretkom postignutim u Poreskoj upravi Albanije, te preporučio istu kao dobar model za dalju reformu Poreske uprave Crne Gore. Delegaciju su, pored službenika Poreske uprave, činili i načelnik Odjeljenja za elektronske registre, g-đa Bojana Bajić, i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici, prof. dr Savo Tomović.

Domaćin posjete, direktorica Poreske uprave Albanije, g-đa Brisida Šehaj, pozdravila je regionalnu saradnju i tradicionalno dobre susjedske odnose između Crne Gore i Albanije, čijem jačanju doprinosi i saradnja između poreskih uprava i razmjena komparativnih iskustava.

 V.d. Direktora Poreske uprave Crne Gore naglasio je da su u procesu unapređenja Poreske uprave dragocjena zajednička regionalna iskustva poreskih uprava koje se suočavaju s istim izazovima pri obezbjeđenju efikasnog funkcionisanja i naplate poreskih prihoda i usvajanju međunarodnih standarda.

Tokom posjete, crnogorska delegacija upoznala se sa načinom rada Poreske uprave Albanije u svim segmentima poslovnih procesa, a poseban fokus bio je na analizi funkcionalnosti novog informacionog sistema i modelu analize i upravljanja rizikom. Kolege iz Poreske uprave Albanije podijelile su iskustva vezana za plan obezbjeđenja poštovanja poreskih propisa, na izradi kojeg će Poreska uprava Crne Gore raditi u predstojećem periodu.

Nakon posjeta poreskim upravama Hrvatske i Republike Srpske, i ova aktivnost realizovana je u cilju efikasne reforme Poreske uprave na osnovu smjernica međunarodnih partnera za definisanje prioriteta i preciziranje budućih projekata, čija je realizacija neophodna za uspješnu tranziciju Poreske uprave u modernu, pouzdanu i proaktivnu instituciju.

Poreska uprava Crne Gore