Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

Prezentacija aktivnosti Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija za poreske svrhe

Prezentacija aktivnosti Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija za poreske svrhe
Datum objave: 18.09.2019 09:21 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


                                  global forum 2

Prezentacija aktivnosti Globalnog foruma o transparentnosti i razmjeni informacija za poreske svrhe održana je danas u Poreskoj upravi za službenike Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Prezentaciju su održali predstavnici Globalnog foruma Hakim Hamadi (Hakim Hamadi) i Matilda Sabure (Mathilde Sabouret), radi upoznavanja službenika crnogorske administracije sa radom Globalnog foruma, međunarodnim standardima za automatsku razmjenu informacija i zahtjevima koje Crna Gora treba da ispuni u skladu sa OECD-ovim standardima u oblasti poreske transparentnosti.

Globalni forum čini mreža od 157 OECD-ovih jurisdikcija posvećnih implementaciji transparentnosti i razmjene informacija za poreske svrhe, a isti predstavlja vodeće međunarodno tijelo koje obezbjeđuje ispunjavanje standarda u ovoj oblasti.

Crna Gora pristupala je Globalnom forumu 2018. godine, u skladu sa obavezama preduzetim u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, a sve u cilju postizanja međunarodno priznatih standarda u oblasti oporezivanja i poreske transparentnosti. Osim pristupanja Globalnom forumu, s istim ciljem Crna Gora je posvećena implementaciji mjera za suzbijanje strategija za izbjegavanje oporezivanja i eroziju poreske osnovice (BEPS), kao i ratifikaciji Konvencije o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC).