Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Poresku upravu

>

SAOPŠTENJE: Održan Panel direktora poreskih uprava regiona na Samitu u Bečićima

SAOPŠTENJE: Održan Panel direktora poreskih uprava regiona na Samitu u Bečićima
Datum objave: 15.06.2018 14:00 | Autor: Poreska uprava - M.V.

Ispis Štampaj stranicu


                     NIN Samit u bečićima 1

 

Samit guvernera centralnih banaka, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, organizovan od strane nedjeljnika NIN, počeo je danas u Bečićima.

Samit tradicionalno okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Nakon panela ministara finansija, poseban panel bio je posvećen poreskim upravama, imajući u vidu značaj koje iste imaju za obezbjeđenju budžetskih prihoda, a samim tim i cjelokupne ekonomske održivosti.

Otvarajući panel posvećenim poreskim upravama kojim i predsjedava, direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša predstavio je rezultate PU Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatne reforme tokom prethodne dvije godine i implikacije koju ista ima na uspješnost u realizaciji osnovnih funkcija našeg organa. Osvrnuo se na strateške ciljeve PUCG definisane na osnovu prepoznatih potreba i preporuka međunarodnih eksperata koji budno prate i usmjeravaju rad i razvoj poreskog organa.

Kazao je i da se poreske uprave regiona suočavaju sa istim izazovima koji proističu iz minulog tranzicionog perioda, zbog čega je i primarmo započeta reforma i na kojoj su već vidljivi rezultati.

“To podrazumijeva smanjenje poreskog duga, efikasnije i sinergijsko djelovanje inspekcijskih službi u suzbijanju sive ekonomije i aktivnosti na obezbjeđivanju stabilnije i kvalitetnije baze podataka i IT Sistema.

Uzajamna regionalna saradnja nam je neophodna radi razmjene iskustava na putu reforme, ali i činjenice da jedino zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti jačanju poslovnog ambijenta i sveobuhvatnog rejtinga koji naš region ima kako na političkom, tako i na investicionom ekonomskom planu.

Saradnja je neophodna, ne samo sa aspekta obavljanja osnovnih funkcija poreskih uprava, već i radi definisanja strateških ciljeva, usvajanja najbolje međunarodne prakse i ispunjavanja obaveza koje proističu iz budućeg članstva u EU.”

Rukovodioci poreskih uprava regiona tokom panela razmatrali su pitanja naplate poreskih prihoda, borbe protiv sive ekonomije, jačanja proaktivnog pristupa prema poreskim obveznicima, zahtjeva na putu pristupanja EU, te potrebe za regionalnom saradnjom u borbi protiv poreskih utaja.

Samit tradicionalno okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Panel guvernera centralnih banaka biće organizovan sjutra, kada će Samit biti završen.

Nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i PU organizuje Samit već sedmi put, a glavna tema ovogodišnjeg događaja je Finansijska i monetarna stabilnost regiona deset godina od početka globalne ekonomske krize.