Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте Пореску управу

>

САОПШТЕЊЕ: Одржан Панел директора пореских управа региона на Самиту у Бечићима

САОПШТЕЊЕ: Одржан Панел директора пореских управа региона на Самиту у Бечићима
Датум објаве: 15.06.2018 14:00 | Аутор: Пореска управа - М.В.

Испис Штампај страницу


                     НИН Самит у бечићима 1

 

Самит гувернера централних банака, министара финансија и директора пореских управа региона, организован од стране недјељника НИН, почео је данас у Бечићима.

Самит традиционално окупља руководиоце институција задужених за управљање јавним финансијама и пружа прилику да се размијене искуства и нађу рјешења за проблеме с којима се суочавају све земље региона.

Након панела министара финансија, посебан панел био је посвећен пореским управама, имајући у виду значај које исте имају за обезбјеђењу буџетских прихода, а самим тим и цјелокупне економске одрживости.

Отварајући панел посвећеним пореским управама којим и предсједава, директор Пореске управе Црне Горе Миомир М. Мугоша представио је резултате ПУ Црне Горе у спровођењу свеобухватне реформе током претходне двије године и импликације коју иста има на успјешност у реализацији основних функција нашег органа. Осврнуо се на стратешке циљеве ПУЦГ дефинисане на основу препознатих потреба и препорука међународних експерата који будно прате и усмјеравају рад и развој пореског органа.

Казао је и да се пореске управе региона суочавају са истим изазовима који проистичу из минулог транзиционог периода, због чега је и примармо започета реформа и на којој су већ видљиви резултати.

“То подразумијева смањење пореског дуга, ефикасније и синергијско дјеловање инспекцијских служби у сузбијању сиве економије и активности на обезбјеђивању стабилније и квалитетније базе података и ИТ Система.

Узајамна регионална сарадња нам је неопходна ради размјене искустава на путу реформе, али и чињенице да једино заједничким дјеловањем можемо допринијети јачању пословног амбијента и свеобухватног рејтинга који наш регион има како на политичком, тако и на инвестиционом економском плану.

Сарадња је неопходна, не само са аспекта обављања основних функција пореских управа, већ и ради дефинисања стратешких циљева, усвајања најбоље међународне праксе и испуњавања обавеза које проистичу из будућег чланства у ЕУ.”

Руководиоци пореских управа региона током панела разматрали су питања наплате пореских прихода, борбе против сиве економије, јачања проактивног приступа према пореским обвезницима, захтјева на путу приступања ЕУ, те потребе за регионалном сарадњом у борби против пореских утаја.

Самит традиционално окупља руководиоце институција задужених за управљање јавним финансијама и пружа прилику да се размијене искуства и нађу рјешења за проблеме с којима се суочавају све земље региона.

Панел гувернера централних банака биће организован сјутра, када ће Самит бити завршен.

Недјељник НИН, уз институционално покровитељство Централне банке (ЦБЦГ), Министарства финансија и ПУ организује Самит већ седми пут, а главна тема овогодишњег догађаја је Финансијска и монетарна стабилност региона десет година од почетка глобалне економске кризе.